Umetna novoletna jelka v primerjavi z živo – katera se bolj splača?

Umetna novoletna jelka v primerjavi z živo

Božična jelka je nedvomno eden najlepših simbolov božiča. Mnogi izmed vas se vsako leto ukvarjate z vprašanjem, ali ni pravi čas za njeno zamenjavo. Toda ali kupiti živo ali umetno novoletno jelko? Katera je okolju prijaznejša? Katera je cenovno ugodnejša?

Na ta in številna druga vprašanja iščete odgovore, ko se odločate. Da bi vam olajšali izbiro, smo primerjali žive in umetne novoletne jelke.

Vonj po božiču

Veliko ljudi vsako leto poseže po živih novoletnih jelkah, predvsem zaradi njihove arome. Njihova glavna prednost pred umetnimi božičnimi živili je nezamenljiv vonj iglic, ki bo vašemu domu pričaral božično vzdušje. Vendar je dovolj že nekaj živih vejic, ki jih vstavite v vazo in vaš dom bo takoj dišal po božiču.

Nega

Žive novoletne jelke s seboj prinašajo tudi veliko skrbi. Za razliko od umetnih imajo žive novoletne jelke veliko pomanjkljivost, zlasti zaradi pogostega odpadanja iglic. Da bi živa božična jelka čim dlje ohranila lep videz, jo je treba redno zalivati. Zagotoviti morate tudi, da je živa novoletna jelka postavljena stran od vira toplote (radiatorja ali kamina), da se iglice ne izsušijo in sčasoma ne odpadejo. Seveda ne smete pozabiti, da je za živo novoletno jelko treba kupiti tudi stojalo za božično drevo.

Nega
umetna novoletna jelka

Če pa nimate časa za nego drevesa, so dobra izbira lepe umetne smreke ali umetne jelke, ki ne potrebujejo nobene nege. Glavna prednost umetne smreke in umetne jelke je možnost njune ponovne uporabe.

Cena novoletne jelke

Čeprav se umetna jelka na prvi pogled zdi dražja, boste z enkratno naložbo v kakovostno umetno novoletno jelko dejansko prihranili denar. Cene umetnih božičnih dreves se razlikujejo glede na njihovo kakovost in obliko. Cena je višja predvsem za sodobna 3D božična drevesa, ki so videti zelo realistično in jih zaradi popolne obdelave ne boste mogli ločiti od živih. Medtem ko lahko za približno 200 evrov dobite kakovostno 3D drevo, ki vam bo služilo desetletja, boste morali za nakup lepe žive novoletne jelke vsako leto vložiti vsaj 80 do 100 evrov. Če želite imeti res lepo in živo božično jelko, se morate zavedati, da to ni poceni.

Cena

Oblika in dizajn novoletne jelke

Za razliko od žive novoletne jelke vam pri umetni ni treba skrbeti, da bo videti nesorazmerna ali posušena. Popolna oblika in dizajn sta to, zaradi česar so umetne jelke in umetne smreke značilne. Sestavljene so iz vejic, ki jih lahko sami oblikujete tako, da ustrezajo prostoru v vašem domu. Prav tako velika prednost umetnih dreves pred živimi je njihova večbarvnost. Ne glede na to, ali si želite klasično zeleno ali snežno belo drevo, to ni težava. Izbirate lahko tudi med netipičnimi barvnimi različicami umetnih božičnih dreves.

Novoletne jelke in njihovo odstranjevanje po koncu božiča

Večina nasprotnikov umetnih jelk se brani, da so narejene iz plastike in tako onesnažujejo okolje. Vendar pozabljajo, da sta danes umetna smreka in umetna jelka že izdelani iz materialov, ki jih je mogoče reciklirati. Če se življenjska doba umetnega božičnega drevesca po več letih izteče, lahko vse dele preprosto reciklirate.

Za razliko od umetne novoletne jelke je klasična živa božična jelka uporabna le eno sezono in jo je treba po božiču odstraniti. Čeprav je živo novoletno jelko mogoče kompostirati ali uporabiti v papirni industriji, si le redki vzamejo čas, da bi božično drevo odstranili na okolju prijazen način. Zato je primernejša rešitev novoletna jelka v lončku, ki jo lahko po praznikih prenesete na teraso, med druge iglavce v lončku.

Novoletne jelke in njihovo odstranjevanje po koncu božiča

Kje kupiti novoletno jelko?

Saj veste, nakup žive jelke je včasih boj s časom, kar v predbožični naglici drži dvojno. Prevozite na desetine kilometrov, vendar ne najdete popolnoma simetričnega drevesa, primernega za vašo dnevno sobo. Vendar se lahko v današnji moderni dobi temu hitenju zlahka izognemo. Popolno umetno novoletno jelko lahko naročite iz udobja svojega doma na naši spletni strani svetdreves.si in v samo štirih dneh vam jo bo kurir dostavil neposredno na dom.


Morda vas bodo zanimali tudi:

3D moderna drevesa

Umetna božična drevesca 3D, ki so videti kot živa

Okrašeno božično drevo je neločljiv simbol božiča. Vsako leto pa zaradi tega posekajo neverjetno število dreves. Resnica je, da to običajno niso drevesa iz gozda.

Umetna ekološka drevesa

Umetno božično drevo je okolju prijaznejše

To je pravzaprav pristop k sodobni življenjski filozofiji, načinu življenja. Ali uporabite veliko plastičnih vrečk za enkratno uporabo ali pa imate v avtu nekaj nakupovalnih vrečk za večkratno uporabo? Ali se odločite uporabiti čistilnike vode za svoje dom ali pa domov prinašate plastenke v zabojčkih, ki jih nato zavržete (čeprav jih je mogoče reciklirati)?

Božično drevo v lončiku

Kako skrbeti za živo božično drevo v loncu

Božična drevesca v loncu so v zadnjih letih postala trend in alternativa rezanim ali umetnim božičnim drevescem. Prednost božičnega drevesca v loncu je, da lahko krasi vaš vrt po božičnih praznikih in vam ga ni treba zavreči kot odrezano božično drevo.

Pojdi v trgovino