Kako skrbeti za živo božično drevo v loncu

Božično drevo v lončiku

Božična drevesca v loncu so v zadnjih letih postala trend in alternativa rezanim ali umetnim božičnim drevescem. Prednost božičnega drevesca v loncu je, da lahko krasi vaš vrt po božičnih praznikih in vam ga ni treba zavreči kot odrezano božično drevo.

Izbira živega božičnega drevesca v loncu

Danes je v trgovinah na voljo zelo široka ponudba božičnih drevesc v loncu. Izbirate lahko med vsemi iglavci: smrekami, jelkami, borovci. Med najbolj priljubljenimi vrstami božičnih drevesc so jelka nordmann, znana tudi kot kavkaška jelka, srebrna smreka ali bodeča smreka. Vendar pa so idealne počasi rastoče, ki vam bodo več let služile kot božično drevo. Pri nakupu samega drevesa je zelo pomembno, da se prepričate, da je bilo drevo posajeno v lonec že kot mlado drevo in da je koreninska gruda popolnoma razvita. Takšno drevo bo lažje prenašalo temperaturna nihanja, ki jim bo izpostavljeno.

Kako skrbeti za živo božično drevo v loncu?

Živo božično drevo v loncu lahko zdrži več let. Vendar ne smete pozabiti, da božično drevo v loncu zahteva več nege kot navaden iglavec na vrtu.

Aklimatizacija

Zelo pomembno vlogo pri postopni aklimatizaciji božičnega drevesca v loncu ima prenos drevesca iz zunanjosti v notranjost. Selitev mora biti postopna, da se drevo prilagodi višjim temperaturam. Če drevo hitro premaknete, lahko doživi temperaturni šok, zaradi česar lahko hitro odmre. Priporočljivo je, da drevešček v loncu vsaj za teden ali dva prenesete v garažo, zimski vrt ali drug neogrevan prostor. Šele nato lahko aklimatizirano drevo prenesete v dnevno sobo ali drug prostor v vašem domu.

Izbira primernega kraja

Pri izbiri prave lokacije za božično drevo v loncu upoštevajte, da bi mu lahko bližina neposrednega vira toplote škodovala. Pri tem je zelo pomembno, da je drevo postavljeno čim dlje od kamina ali radiatorja. Drevo v loncu ima tako kot vsi iglavci najraje svetlo okolje, kar je treba upoštevati pri njegovi postavitvi.

Ne pozabite na zalivanje

Ker je drevo v dnevni sobi izpostavljeno toplejšemu in bolj suhemu okolju in ne dobi toliko vlage kot na prostem, ga je treba zalivati vsaj vsak drugi dan. Pazite, da drevesa v loncu ne zalivate pretirano, saj je lahko premokro okolje prav tako škodljivo. Idealna rešitev je lonec z drenažnimi luknjami, ki omogočajo odtekanje odvečne vode v pladenj.


Umetna božična drevesa v loncu

Božična drevesa v loncih so postala priljubljena izbira naših strank. Ponujamo vam več vrst teh zanimivih dreves. Izbirate lahko med smreko in jelko v loncu. Zahvaljujoč 3D iglic, iz katerih so narejena drevesa, so božična drevesa v loncih videti popolnoma kot živa božična drevesa v cvetličnem lončku. Hkrati vam ni treba skrbeti, da bi pozabili na vodo ali toploto v vašem domu. Naša 3D božična drevesa v loncu bodo zdržala vrsto let. Ponujamo velikosti: 60, 80, 100, 105 in 110 cm.

Umetna božična drevesa v loncu

Popraznična selitev

Aklimatizacija drevesa ima pomembno vlogo, ko drevešček po božiču prenesete na prosto. Postopno aklimatizacijo zagotovite tako, da drevo prenesete v neogrevan, svetel prostor, kjer ga pustite od enega do dveh tednov. Šele nato lahko drevo prestavite na teraso ali posadite na vrtu.

Zaščita korenin

Pri premikanju drevesa na prosto je treba zavarovati njegov koreninski sistem, ki bi ga lahko poškodovala močnejša zmrzal. Priporočljivo je, da posodo, v katero je posajeno drevo, prekrijete s slamnato ali jutino preprogo. Enako učinkovit način zaščite koreninskega sistema drevesa pred zmrzaljo je, da lonec postavite v luknjo, izkopano na vrtu.

Primeren čas za presajanje

Če je drevo že več let v istem loncu, če so iglice začele rumeneti ali če so še vedno zakrnele in redke, je čas, da božično drevo presadite v večji lonec. Pomlad je idealen čas za presajanje iglavcev. Pri presajanju odstranite koreninsko grudo iz prvotnega lonca, z vrtnimi škarjami obrežite korenine na robovih koreninske grude in drevo posadite v večji lonec. Prazen prostor napolnite s substratom za iglavce, ga zatlačite in izdatno zalijte. S tem boste ustvarili idealne pogoje za zdravo rast drevesa. Iglavci ne potrebujejo veliko gnojila, zato jih pognojite enkrat na leto z granuliranim gnojilom v spomladanskem času.

Božična drevesa v loncih za prodajo

Božičnih drevesc v loncih vam ni treba iskati le v vrtnarskih trgovinah ali pri velikih trgovcih na drobno, kot je OBI. Danes lahko živa božična drevesca v loncih naročite tudi prek spleta in si zagotovite dostavo s kurirjem.

Če si ne upate skrbeti za živo božično drevo, imamo za vas alternativo v obliki umetnih božičnih drevesc v loncu, ki so zaradi svoje popolne oblike in dizajna na videz enaka živim in vam bodo tudi brez kakršne koli nege služila desetletja.


Morda vas bodo zanimali tudi:

Umetna ekološka drevesa

Umetno božično drevo je okolju prijaznejše

To je pravzaprav pristop k sodobni življenjski filozofiji, načinu življenja. Ali uporabite veliko plastičnih vrečk za enkratno uporabo ali pa imate v avtu nekaj nakupovalnih vrečk za večkratno uporabo? Ali se odločite uporabiti čistilnike vode za svoje dom ali pa domov prinašate plastenke v zabojčkih, ki jih nato zavržete (čeprav jih je mogoče reciklirati)?

3D moderna drevesa

Umetna božična drevesca 3D, ki so videti kot živa

Okrašeno božično drevo je neločljiv simbol božiča. Vsako leto pa zaradi tega posekajo neverjetno število dreves. Resnica je, da to običajno niso drevesa iz gozda.

10 nasvetov za nekonvencionalno, leseno božično drevo

Ste se naveličali tradicionalnega božičnega drevesa, vendar ne najdete primerne alternative? Za vas imamo odličen nasvet. Z lesenim božičnim drevescem bo vaš dom zagotovo bolj prijeten in svetel. Tukaj je 10 navdihujočih nasvetov, kako ga lahko izdelate. Potrebujete le nekaj ustvarjalnosti in spretnosti.

Pojdi v trgovino