Tradicija božičnega drevesa: kako je nastala?

Bozicna drevesa

Tradicija božičnega drevesa ali božične jelke je znana po vsem svetu. Brez čudovito okrašenega božičnega drevesa si božiča sploh ne moremo predstavljati, ta tradicionalni simbol božiča pa lahko v naših domovih ustvari neverjetno prijetno vzdušje. Toda ali veste, kako je pravzaprav nastala tradicija božičnega drevesa in kje segajo korenine tega božičnega simbola?

Zgodovina božičnega drevesa

Morda vas bo presenetilo, a okrašeno drevesce na začetku sploh ni bilo povezano s krščanstvom. Zelena barva vejic je bila simbol življenja in vejice naj bi odganjale zle čarovnice. Postavljanje okraskov na drevo je imelo bolj žrtveni pomen in so mu pripisovali magične lastnosti, povezane s privabljanjem obilice letine za naslednje leto.

Najstarejša omemba okrašene božične jelke je iz leta 1570 iz Nemčije. Kasneje lahko opazimo tudi v delu Johanna Wolfganga Goetheja iz leta 1765 omembo božičnega drevesa pri njegovem stricu, ki ga opisuje.

Zato najdemo izvor božičnega drevesa nedvomno v Nemčiji. Za nastanek božičnega drevesa, ki je nastalo kot posledica ločitve od večinskega krščanstva, so bili prvotno zaslužni protestanti in luterani. Protestanti so k nam prinesli tudi tradicijo božičnega obdarovanja, ki so jo uvedli v 20. stoletju kot motivacijo za postenje otrok.

Ne moremo pa si predstavljati originalnih božičnih dreves, kot jih poznamo danes. Božične jelke so bila skromno okrašena, okrašene so bile le s svečkami, kasneje s papirnatimi okraski, steklenimi okraski, suhim sadjem ali oreščki.


Klasična umetna božična drevesa

Klasična umetna božična drevesa s PVC vejicami so še vedno zelo priljubljena. Ta kakovostna drevesa imajo raznoliko zasnovo in so narejena iz negorljivih PVC materialov. Ponujamo klasična božična drevesa v različnih barvnih različicah, nekatere vrste pa dopolnjujejo realistični storži. Med klasičnimi drevesi so najbolj priljubljeni predvsem gosti bori ali smreke z dodelanimi iglicami iz PVC-ja, ki popolnoma realistično posnemajo naravne.


Zgodovina okraskov za božično drevo

Prvotna božična drevesa so bila okrašena zelo preprosto in skromno, trendi božičnega okrasja pa so se skozi čas spreminjali. V ZDA so leta 1882 predstavili prvo električno razsvetljavo za božično drevesce, ki je neverjetno hitro pridobila priljubljenost med ljudmi. Božična razsvetljava je do danes ostala osnova okrasitve božičnega drevesca.

Leta 1889 je Francoz Pierre Dupon patentiral proizvodnjo božičnih kroglic, ki so bile pihane iz finega stekla. Božične kroglice za božično drevo so bile sprva samo enobarvne, kasneje pa so jih začeli izdelovati v različnih barvah in z različnimi barvnimi vzorci.

V začetku 20. stoletja so se na trgu pojavili okraski za božična drevesa v različnih oblikah.

Kako danes lepo okrasiti božično jelko?

Za konec pa še nekaj navdiha za lično okrašena božična drevesa zadovoljnih strank, ki so božično drevesce kupile v e-trgovini svetdreves.si.


Morda vas bodo zanimali tudi:

Umetna novoletna jelka v primerjavi z živo

Umetna novoletna jelka v primerjavi z živo – katera se bolj splača?

Božična jelka je nedvomno eden najlepših simbolov božiča. Mnogi izmed vas se vsako leto ukvarjate z vprašanjem, ali ni pravi čas za njeno zamenjavo. Toda ali kupiti živo ali umetno novoletno jelko? Katera je okolju prijaznejša? Katera je cenovno ugodnejša?

Twinkly lights za božično drevo

TWINKLY – Sodobna osvetlitev božičnega drevesa za 21. stoletje

TWINKLY je inteligentna, revolucionarna LED osvetlitev, ki jo lahko preprosto upravljate s pametnim telefonom. Če želite uživati v najbolj neverjetnih barvnih kombinacijah in popolni svetlobni predstavi z lučkami na drevesu, morate le vklopiti bluetooth in prek brezplačne …

Pojdi v trgovino