Božično drevo v zadnjem trenutku? Letos raje ne!

Božično drevo

Ali razmišljate, da bi letos kupili umetno božično drevo? Če je tako, se je treba že prej ozreti po primernem drevesu. V nasprotnem primeru se vam lahko zgodi, da boste za letošnji božič ostali brez drevesa.

Že v prejšnji sezoni smo bili priča težavam z dostavo blaga, ki jih je v veliki meri povzročila koronakriza, k situaciji pa ni pripomogla niti nasedla tovorna ladja v Sueškem prekopu. Več trgovcev je upalo, da bo prihodnje leto boljše, vendar vse kaže, da bodo težave z dostavo še naprej prisotne.

Koronakriza

Glavni dejavnik, ki je sprožil težave z dobavo je bila, kar ni presenetljivo, koronakriza. Čeprav prodajalcem umetnih božičnih dreves ni treba naročati blaga neposredno iz Kitajske, 99 % evropskih in neevropskih proizvajalcev naroča posamezne sestavne dele za proizvodnjo drevesc prav v tej državi. Ker vemo, da na Kitajskem koronakrize ne jemljejo zlahka, zagotovo ni presenetljivo, da lahko velike tovarne na podlagi enega ali dveh okuženih zaposlenih zaprejo tudi za dva tedna. Enaka težava se pojavlja v kitajskih ladijskih pristaniščih, od koder blago v velikih zabojnikih odhaja v Evropo. Za lažjo predstavo naj povemo, da največje kitajsko pristanišče vsak dan zapusti tudi 121.000 zabojnikov z blagom. Ko bo pristanišče zaprto dva tedna, 169 400 zabojnikov z blagom ne bo odplulo in zabojniki se bodo začeli kopičiti.

In tu se začne boj, boj za mesta na tovornih ladjah. Vsak podjetnik želi svoje blago čim prej pripeljati “domov” in stori vse mogoče in nemogoče, da bi zabojnik z blagom spravil na morje, saj se zaveda, da od natovarjanja blaga traja pot do Evrope približno 30 dni. To hitro poveča vrednost zabojnikov in znatno podraži prevoz blaga. Za primerjavo: če ste leta 2020 za velik tovorni zabojnik plačali približno 2.000 dolarjev, se je leta 2021 njegova cena zvišala na 17.000 dolarjev. Evropski proizvajalci dreves so seveda to morali upoštevati pri ceni, po kateri jih prodajajo naprej. Na ta način so seveda tudi sami končni trgovci na drobno prisiljeni dvigniti cene, kar pa ni v zadovoljstvo ne njim ne njihovim strankam.

Luka s kontajnerima

Pomanjkanje proizvodnih materialov

S koronakrizo je povezano tudi pomanjkanje proizvodnih materialov. Trenutno je ena glavnih težav neskladje med ponudbo in povpraševanjem. Proizvajalci nimajo iz česa izdelati blaga, v našem primeru sestavnih delov za umetna božična drevesa, saj nimajo dejanskega materiala za njihovo izdelavo. Zato jim ne preostane drugega, kot da čakajo, prestavljajo termine in zvišujejo cene zaradi povečanih stroškov.

Kontajneri u moru

Visoke cene ladijskega prevoza

Žal vse kaže, da se razmere z visokimi cenami prevoza ne bodo tako zlahka umirile. Po najnovejših poročilih Kitajske so se tam znova pojavila velika žarišča okužbe s koronavirusom, zato se ponovno odločajo za zaprtje tovarn in mest.

Kot da to ne bi bilo dovolj, so sedanji spor in sankcije med Rusijo in Evropo zvišali ceno nafte, kar se bo odrazilo tudi v ceni prevoza.

Morda se vam poraja vprašanje, zakaj evropska podjetja za pošiljke iz Kitajske v večji meri ne uporabljajo železniški prevoz. Žal je ta prevoz problematičen tudi zaradi trenutnega vojnega spopada med Ukrajino in Rusijo.

Božično drevo na brodu

Česar raje niti ne vzamemo v obzir

Omenili smo že koronakrizo, zaprte tovarne ali pristanišča, pomanjkanje proizvodnih materialov in različne razloge za povečanje prevoznih stroškov. Nismo pa omenili še neštetih scenarijev, ki se lahko zgodijo med 30-dnevnim križarjenjem z blagom. Dober primer tega je tovorna ladja, ki je lansko leto nasedla v Sueškem prekopu. Kdo bi pričakoval, da jim več tednov ne bo uspelo umakniti ladje? Vendar ne gre le za nasedle ladje. Tovorne ladje na morju pogosto doživljajo hude nevihte, med katerimi lahko zabojniki z blagom končajo na morskem dnu. Ocenjuje se, da na dnu oceanov in morij vsako leto pristane do 10 000 zabojnikov. Precej veliko, kajne?

Drugi scenarij, ki ga je vredno omeniti, so pirati. Dobro organizirane oborožene skupine, ki napadajo tovorne ladje in katerih število se v zadnjih letih povečuje.

Blokiran brod u sueskom kanalu

Inflacija

Vsako leto se cene blaga vseh vrst zvišujejo. Žal to velja tudi za umetna božična drevesa. Proizvajalci zvišujejo cene, po katerih kupujemo blago, saj so prisiljeni plačevati več za materiale, proizvodne komponente, prevoz in energijo. To je dobesedno “začaran krog”.

Letos naj bi se inflacija povzpela na 7,4 %, kar bo žal občutil vsakdo v vsakdanjem življenju.

Vendar menimo, da če želite dobiti visokokakovostno umetno božično drevo, ki vam bo služilo desetletja, s tem nakupom raje ne odlašajte.

Gospodarski analitiki napovedujejo, da se bo inflacija leta 2023 povečala na kar 14 %. Zaradi tega verjetno ni več vredno čakati in si govoriti: “Naslednje leto bo ceneje”.

Inflacija

Zaradi neugodnih lanskoletnih izkušenj z zamudami blaga smo letos naročila pri naših proizvajalcih oddali precej vnaprej, tako da bo blago v našem skladišču na začetku nove božične sezone 2022. Če med božičem ne želite ostati brez drevesa, ga poiščite že prej, morda celo v največji e-trgovini z božičnimi drevesci na Sloveniji svetdreves.si.


Morda vas bodo zanimali tudi:

Kako okrasiti božično drevo 2021

Kako okrasiti božično drevo? 

Bliža se božič in ne veste, kako ponovno okrasiti božično drevo? Kakšen slog okrasitve božičnega drevesa izbrati, katere okraske uporabiti za polepšanje drevesa in s katero barvo uskladiti celotno božično okrasitev?

Umetna ekološka drevesa

Umetno božično drevo je okolju prijaznejše

To je pravzaprav pristop k sodobni življenjski filozofiji, načinu življenja. Ali uporabite veliko plastičnih vrečk za enkratno uporabo ali pa imate v avtu nekaj nakupovalnih vrečk za večkratno uporabo? Ali se odločite uporabiti čistilnike vode za svoje dom ali pa domov prinašate plastenke v zabojčkih …

Božično drevo v lončiku

Kako skrbeti za živo božično drevo v loncu

Božična drevesca v loncu so v zadnjih letih postala trend in alternativa rezanim ali umetnim božičnim drevescem. Prednost božičnega drevesca v loncu je, da lahko krasi vaš vrt po božičnih praznikih in vam ga ni treba zavreči kot odrezano božično drevo.

Pojdi v trgovino