Advent in adventni venčki

Adventni venec

Wikipedija navaja, da je advent prvi del liturgičnega leta Rimskokatoliške cerkve, ki ga določajo štiri nedelje pred praznikom rojstva Jezusa Kristusa in obdobje duhovne priprave na božič. Božični čas se začne na prvi adventni dan in konča na dan Epifanije. V vsakdanjem življenju se priprava na božič začne z izdelavo adventnega venca, čiščenjem in okraševanjem doma.

Uglaševanje za praznike

Priprava adventnega venčka je prijetna družinska dejavnost v hladnih zimskih dneh v toplem zavetju doma. Vonj borovih iglic in gorečih sveč vsako leto prijetno vpliva na nas. Pomaga nam najti mir v duši in ob majhnem upočasnjevanju imamo priložnost razmisliti o celotnem preteklem letu. Razmislimo, kaj smo naredili dobro, kaj bi morali v prihodnjem letu spremeniti ali kaj moramo vsekakor narediti drugače. Ta sezona pomeni tudi upočasnitev in sprostitev, ko lahko več časa preživimo z družino, po napornem delovnem obdobju pa sta v ospredju ljubezen in skrb. 

Priprava adventnega venčka

V tem poglavju vam bomo v preprostih korakih predstavili nekaj domiselnih načinov za izdelavo adventnega venca doma.

Najprej ga je treba zasnovati, pridobiti surovine ter zbrati potrebne materiale in orodja.

Za izdelavo adventnega venčka lahko pripravite:

  • osnovni venec primerne velikosti
  • stare božične okraske
  • naravne sestavine (borovi storži, veliki zeleni listi, posušeni limonini in pomarančni obročki, rdeče jagode, drugo sadje)
  • užitne elemente (medenjaki)
  • otroške igrače (mali škrat, vila, angel)
  • 4 sveče (ena je lahko drugačne barve, lahko pa uporabimo tudi enake. Na tradicionalnem adventnem vencu so tri bele in ena vijolična sveča)
  • zimzelene vejice (npr. borove iglice ali mešane vejice).

Božični venčki

Ponujamo vam kakovostne božične venčke, primerne za okrasitev mize, vrat ali stene. Adventni božični venčki so na voljo v različnih sodobnih izvedbah: zeleni, beli, zasneženi ali s 3D iglicami, ki jih ni mogoče ločiti od živih venčkov.

Božični venci

Drugi korak je namestitev iglic na osnovni venec. V ta namen lahko uporabite sponke, ki jih uporabljajo cvetličarji, ali pritrdilne žice v obliki črke U, ki jih je mogoče kupiti v vrtnarskih, ustvarjalnih trgovinah in trgovinah za domače mojstre. Nekateri si pomagajo tako, da preprosto ovijejo vrv okoli venca in jo zavežejo pod vejami.

V tretjem koraku je treba na sveče natakniti kovinske zobce s podlago ali pritrditi žice, ki držijo sveče, in jih namestiti. Vse štiri sveče lahko postavite drugo ob drugi, lahko pa tudi v križ, enako oddaljene drugo od druge, tradicionalno na vse štiri strani venca.

Četrti korak je dekoracija, pri kateri se lahko prepustite domišljiji in ustvarite nekaj resnično edinstvenega. Okraske lahko pritrdite enega za drugim ali jih celo ovijete. Pri zavijanju izberite vodilno nit. To je lahko tanka srebrna, zlata ali rdeča girlanda, verižica iz božičnih okrasnih kroglic ali zelena preja, ki se izgubi med zelenimi iglicami. Na vodilno nitko na določeni razdalji privežite okraske in jo spiralno ovijte okoli venca. Če okraske pritrdite enega za drugim in jih ovijete okoli, bodo okraski vsakič drugače razporejeni, zato bo adventni venec vsakič drugače oblikovan. Zanimivejše okraske lahko namestite tudi posamično, jih vstavite pod nitko ali prilepite s pištolo za lepljenje. Na koncu lahko venec potresete z bleščicami in nežne dele premažete z lakom za modeliranje.

Kupite adventni venec in ga nato okrasite po svojem okusu

Adventni venček lahko tudi kupite in ga položite na določeno mesto. Da bi povečali želeni učinek, lahko izdelan adventni venček dodatno okrasite. Rezultat bo zagotovo dober, saj imate podlago že pripravljeno. Pri pripravi adventnega venca je treba zelene veje položiti na osnovni venec iz slame ali protja tako, da se prekrivajo z vencem, vendar tako, da se ohrani oblika venca, da ni praznih prostorov in da veje ne štrlijo preveč. Pri pripravljenem venčku je ta zahtevni del že opravljen in vam ni treba skrbeti niti za stabilno postavitev sveč. Na venčku je že nekaj okraskov, ki jim lahko dodate svoje. Vaši okraski vplivajo na prevladujočo barvno shemo in slog adventnega venca.

Namesto sveč lahko uporabite tudi različice LED, ki niso tako zanimive, vendar je njihova uporaba na adventnem vencu veliko varnejša. Če pa ostanete pri svečah in se oddaljite od adventnega venca, je bolje, da sveče upihnete. Prižgite jih zlasti med večerjo ali pogovori, ohranite tradicijo in vsako praznično nedeljo prižgite še eno svečo.

Če želite navdih za izdelavo adventnega venčka, si oglejte teh 16 odličnih idej za popoln adventni venec.


Morda vas bodo zanimali tudi:

Moderni božični okras

Sodobni okraski za božično drevo – 10 letošnjih trendov

Čeprav se večina ljudi začne ukvarjati z okraski za božično drevo šele pred adventom, so božični trendi določeni že več mesecev prej. Proizvajalci in prodajalci okraskov za božična drevesca na največji svetovni božični razstavi v Frankfurtu predstavijo najnovejše smernice…

10 nasvetov za nekonvencionalno, leseno božično drevo

Ste se naveličali tradicionalnega božičnega drevesa, vendar ne najdete primerne alternative? Za vas imamo odličen nasvet. Z lesenim božičnim drevescem bo vaš dom zagotovo bolj prijeten in svetel…

Adventni venčki

16 ODLIČNIH IDEJ ZA POPOLN ADVENTNI VENČEK

Adventni venec je že sam po sebi simbol predbožičnega časa. Njegova tradicija sega v 19. stoletje, ko je nemški teolog Johann Heinrich Wichern ustanovil šolo za revne otroke in s postopnim prižiganjem svečk na venčku v času pred božičem odgovoril na vprašanje otrok “Kdaj bo božič?”.

Pojdi v trgovino